Mobilizarea pentru turul II de vot


Lasand la o parte datele care-l dau pe Ponta favorit pentru functia de presedinte, prea putin se mediatizeaza urmatorul aspect al votului de ieri, si de fapt ce ma interesa pe mine personal cel mai mult : tendinta de vot pe varsta. Care este tendinta tineretului, tendinta oamenilor de 30-40 ani, tendinta batranilor. Iar domnul care a centralizat datele pentru Realitatea TV ieri a spus-o in direct :  tineretul este majoritar Iohannis, oamenii de 30-40 de ani tind spre Iohannis, iar cei care bat spre pensionare sau sunt deja pensionari sunt majoritari Ponta. Iar de aici porneste toata aceasta diferenta de 10% care se adevereste pentru turul I.

Publicul PSD era deja cunoscut dinainte de vot, tot ce s-a intamplat ieri a fost sa se adevereasca si pe foaie : votantii PSD sunt majoritatea pensionarii si oamenii din mediul rural. Adica cei mai influentabili oameni, oamenii care pentru o galeata de ulei si 2 kg de faina se duc la prima oara si pun stampila pe Ponta. Toata campania lui Ponta s-a axat pe aceste 2 grupuri, taranii si pensionarii. In fata locului meu de munca sta un afis mare, de aproape o luna, care spune : “In Romania sunt 5.7 milioane de pensionari. DOAR PONTA va protejeaza pensiile”. Asta lasand la o parte afisele si flyerele care spuneau ca Iohannis le-a furat pensia si ca daca va iesi presedinte le va taia si mai mult.

Trebuie inteles ca acesti oameni sunt usor influentabili, ei nu mai gandesc pe termen lung, precum face tineretul, pentru ei viata nu se mai intinde pentru inca 30-40 de ani, acesti oameni se gandesc doar la ziua de maine. Iar ziua de maine este sumbra pentru ei, fiindca nu au din ce trai. Asa ca este foarte usoara alegerea de-a inghiti o galusca si 2-3 alimente in sacosa. Unii dintre ei inca suspina dupa Iliescu. Acesti oameni nu trebuie neaparat condamnati, ci combatuti.

Si aici intervina adevarata problema. Fata de batrani, care sunt la prima ora la urne pentru a vota, tinerii sunt indiferenti, teribilismul excesiv care predomina in zilele noastre i-a facut sa sustina in gura mare ca toti sunt hoti, ca votul e irelevant, ca oricum nu se schimba nimic, asa ca de ce sa mai voteze, prefera sa stea acasa. Ei bine, aici e cheia schimbarii. Mobilizarea celor indiferenti si facuti sa inteleaga aspectul urmator : prin indiferenta fata de vot, ei isi pun viitorul in mainile unor oameni care nu se gandesc la viitor, ci la ziua de maine. Prin indiferenta la vot, ei isi sacrifica viitorul.

Asta este motivul pentru care eu am votat. Asta e motivul pentru care majoritatea cunoscutilor mei au mers la vot. Nu pentru ca am crede puternic in vreun candidat, pentru ca e clar ca schimbarile nu vor fi majore, ci pentru a ne exercita un drept si pentru a incerca o deturnare a zarurilor care deja se vor aruncate.

Pot intra foarte mult in acest subiect, si poate ca o voi face in urmatoarele zile, dar esenta ramane aceasta : refuzul de-a merge la vot si lasarea viitorului nostru in mana unor oameni care nu vor fi aici sa-l prinda, oricat de urat suna, este o greseala pe care toti o sa o platim in anii care vin. Daca cei din diaspora stau si 6-7 ore la cozi, in ploaie, pentru a vota pentru viitorul copiilor lor, noi de ce suntem atat de lenesi si vrem sa fim teribilisti, fara a realiza ca ne jucam viitorul?

Hai sa ne mobilizam la vot pentru turul 2. Convinge-ti cunoscutii care refuza sa voteze pe motiv ca “toti sunt la fel” ca pasivitatea inseamna lasarea viitorului tau pe mana altora care nu sunt in masura sa ti-l faca. Pasivitatea inseamna sa lasi indivizii care dau tunuri de 300 de milioane de euro din banii tai sa umble liberi si, mai mult decat atat, aroganti, pentru ca vor vedea ca le permiti.

Sa nu te mai doara-n pula de vot, ca s-ar putea ca peste cativa ani aceasta durere sa tranzitioneze spre stomacul tau.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s