Despre muzica si fericire


Ma simt binecuvantat sa traiesc in aceasta perioada atunci cand vine vorba de muzica. Muzica ma incanta, muzica rezoneaza cu mine, cu fiinta mea, imi da viata sentimentelor si-mi intensifica trairile, face parte din mine si de ani buni nu o las nicaieri, mereu o am, fie ca e vorba de winamp, mp3 player sau iPod, pe unde merg, o iau dupa mine. Am numit-o in repetate randuri muza mea si nu am regretat niciodata, sau simtit ca i-am oferit un statut prea maret, chiar este muza mea. Pentru mine personal, muzica este una dintre marile bucurii de care pot profita in aceasta viata, si perioada in care s-o experimentez este perfecta.

Acum 10-15 ani, nu oricine putea fi artist. Si chiar daca era, nu puteau fi descoperiti, nu puteau fi ascultati, n-aveai de unde sa dai de ei. Ei nu se puteau lansa, internetul era pe la inceputuri, probabil multe talente au ramas pe dinafara. Acum insa este momentul perfect. Oricine poate face muzica, de acasa, pe PC, din dormitorul sau, de la subsol, din podul casei, de unde vrea, si sa puna pe net. Iar oamenii vor da peste, daca vor cauta, pentru ca acum aproape oricine are internet, si toti cauta, toti cauta ceva nou. Ce este la televizor este deja uzat, usor usor, artistii necunoscuti prind amploare, prind aripi, si pot face din asta un trai, astfel incat sa se dedice exclusiv acestui hobby. Pentru ca e o diferenta majora, in general : artistii de la TV fac muzica pentru bani, artistii pe care tu-i gasesti prin fundaturile internetului fac muzica din pasiune si placere. Obscurii din categoria a doua de obicei au muzica aia mai buna, aia care-ti incanta fiinta.

Parintii nostrii n-au prins o astfel de perioada. Copiii nostri nu stiu ce perioada vor prinde, pentru ca tehnologia si vremurile se schimba precum anotimpurile. Dar consider ca noi suntem undeva la locul si timpul potrivit pentru a explora, pentru a degusta, pentru a face selectie si a gasi si a ne alege muzica specifica noua, cea care ne incanta, rezoneaza cu noi si simtim cum ne invaluie de fiecare data cand ne rasuna in urechi. E un motiv de bucurie si fericire.

*

Fericirea e perceptionala. Totul tine de perceptia ta, cum inglobezi in viziunea ta notiunea de fericire, si cum se prezinta ea in tandem cu persoana ta. Poti fi fericit cu foarte putin, si poti fi nefericit cu foarte mult. Nu exista un prag universal la care poti spune ca orice om este fericit. Pentru ca pentru fiecare om, fericirea are alta forma, alta definitie. Viziunea actuala, cum ca banii aduc fericirea, este una tampita, dar care pare reala, tocmai pentru ca majoritatea si-au insusit-o, oamenii in general au inceput sa creada cu adevarat ca banii inseamna fericirea, asa ca notiunea lor legata de fericire a ajuns sa fie legata de suma de bani pe care o poseda. Dar asta este doar un joc in care multi cad in capcana, o capcana setata de societate oricarui individ, tocmai pentru ca asta inseamna consumerism, inseamna dependenta de bani, inseamna schimbarea valorii omului : omul nu mai este definit de persoana sa, de ceea ce reprezinta, ci de banii pe care ii are. Si asta cauta societatea in ziua de astazi, asta cauta cei care, indiferent ca sunteti sceptici sau nu, controleaza felul in care merg lucrurile, si impun directia pentru viitor. Omul sa devina un sclav al banului.

Dar fericirea poate veni din orice. Pentru ca fericirea nu este ceva batut in cuie, nu este un sindrom, nu este o boala, nu este un statut. Fericirea este o stare, este un simplu concept caruia noi ii dam viata. Fericirea fiecarui om este cea pe care el si-o impune, ce-l face pe el sa se simta bine, sa zambeasca, sa rada, sa se simta implinit, sa se simta plin de viata, sa aiba stari de euforie si placere autentica. Si asta poate veni din orice.

De aceea spun. Fericirea tine de perceptie. Oricine poate fi fericit. Numai ca prima oara trebuie sa-si dea seama ce-l face fericit. Ce simte el, inauntrul sau, ca-l reprezinta, ce activitate il face sa se simta in simbioza cu propria persoana, de ce simte ca s-a nascut, care este scopul pentru care traieste. Pentru ca eu tind sa cred ca toti ne nastem cu inclinari inspre ceva, le avem in noi de mici, ne fascineaza si cautam sa ne ancoram in ele, vrem sa le exploram, sa ne delectam cu ele si sa le aducem la un alt nivel, din punct de  vedere personal.

Conteaza enorm de mult insa sa faci abstractie de cei din jurul tau. Este poate al doilea cel mai greu pas, dupa gasirea ta proprie. Nu trebuie sa-ti pese ce zic altii, ce fac altii, ce gandesc altii, nu trebuie sa te simti ciudat pentru ca esti diferit sau plat pentru ca-ti place ce le place la alti zeci de mii de oameni. Este irelevant. Nu este o competitie, nu este un concurs, este vorba doar de tine si atat. De ceea ce te face sa zambesti si la sfarsitul zilei sa-ti aduca bucurie, cand pui capul pe perna.

Descopera-te, fa abstractie de ce-i in jur, si urmeaza-ti aspiratiile.

Advertisements

5 thoughts on “Despre muzica si fericire

  1. Spui ca fericirea nu vine din bani ci facand lucrurile care iti plac.

    Poti sa faci ceea ce iti place si sa castigi si bani de pe urma rezultatului acelui lucru. Nu sunt elemente mutual exclusive dar, ce-i drept, destul de rar intalnite impreuna. Oricum, eu vorbesc doar din experienta persoana.

  2. Nici n-am spus ca se exclud una pe alta, fericirea si banii. Este chiar indicat in viata sa faci ce-ti place, si sa faci si bani de pe urma asta. Daca devii bun la ce faci, vei reusi si sa castigi pentru un trai decent sau mai bine.

    Dar pentru mine personal, sa faci ce-ti place sau sa castigi mai multi bani (intrebarea care in general streseaza pe majoritatea, mai ales la terminarea facultatii), castiga placerea. Cel putin la aceasta varsta si viziune.

  3. se spune ca fericirea la oamenii inteligenti este cel mai rar lucru. ea este doar un ideal impus, pentru care merita sa lupti toata viata. in esenta, fericirea este sensul vietii…

  4. Nu vad fericirea ca un sens al vietii, ci mai mult un scop. Cea mai mare dorinta a multora este sa fie fericiti, dar nu-si fac din asta un sens, sensul il dobandesti prin alte cai.

  5. Pingback: fata asta promite! ultima piesa e bestiala! - Cocktail Antistress

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s